God Jul önskar Rydebäcks Museiförening!

Figuren som ser ut som en liten tomtefigur heter Katslösamannen och hittades under 1940-talet i en bäckfåra mellan Blomsterlandet och E6 motorvägen . Han är en avbild av Solguden Mithras och finns att skåda i Helsingborgs utställning på Dunkers Kulturhus. Han används ofta under senromersk tid där romerska soldater bar figuren hängande i sina skärp för att skydda sig. Figuren kan ha anknytning till en liten husgrund som hittades vid arkeologiska utgrävningar innan järnvägen drogs förbi Rydebäck. Det låg nord-öst om Karmelitklostret på Fortunavägen, mellan Klostervägen och Landskronavägen. Det ursprungliga huset saknade vägg mot söder och användes troligen för religiösa ändamål, då Mithras länge var en seriös konkurrent till Kristus. Figuren räknas härstamma från kring 300år eKr.

(Fotografiet togs av Sven Olov Larsén) 


Nu tar vi nya tag i Rydebäcks Museiförening och vi vill gärna ha er hjälp att väcka liv i verksamheten efter pandemins härjningar.

Vi välkomnar nya medlemmar och vi vill också fylla en del vakanser i föreningens styrelse. Men framför allt behöver vi en fungerande lokal! 2008 öppnade vi ett museum ovanpå Restaurang Tegel intill Rydebäcks Gård. Där kunde vi visa Rydebäcksområdets spännande historia, från forntiden till hur det moderna samhället vuxit fram. Våra besökare fick ta del av stenåldersföremål från området, historiska föremål från Rydebäcks Gård, gamla bilder och dokument från tiden då Skåne fortfarande var danskt och mycket mera. Intresset för vårt museum var stort och vi hade många besökare, såväl rydebäcksbor som tillfälliga besökare i byn. Tyvärr fick museet stängas 2012 då lokalen togs i bruk för annan verksamhet. Sedan dess letar vi efter en lokal nära vårt gamla historiska område vid gården där vi kan öppna ett permanent museum. Detta måste lösas snarast möjligt.

Pandemin härjar fortfarande men med nytt blod vill vi under tiden planera för att blåsa liv i föreningens övriga verksamheter med arkeologidagar för både barn och vuxna, föredrag (om vårt historiska arv från istiden och framåt – det är mycket spännande!) och samarbete med Rydebäcks skolor. Samt även pop-up utställningar i den mån det är möjligt innan vårt museum öppnas på nytt.

Museiföreningen är medlem i Skånes hembygdsförbund där våra medlemmar automatiskt har samma förmån. Då kan ni anmäla er till Hembygdens informationsutskick om pågående aktiviteter och utbildningar som vi hjärtligt rekommenderar!
Därför behöver vi tillskott av friska krafter, som tycker det här med historia är kul och som vill veta mer om sin hembygd. Vi vill värna om en fortsättning på vårt historiska arv så att den kunskapen inte försvinner.
Om du eller någon bekant känner att det är något ni kan bidra med så är ni välkomna att höra av er till vår ordförande Jenny Aspenberg.

Med vänliga hälsningar Styrelsen, Rydebäcks Museiförening
Jenny Aspenberg, ordförande
Vindögatan 7
257 33 Rydebäck
0737-46 23 24
jennyaspenberg@gmail.com

info@rydebackshistoria.com
www.rydebackshistoria.com
www.hembygd.se/rydebackmuseiforening

Medlememskap :150:- swisha till mobilen med namn. Och skicka utförlig kontakt information genom mail så vi lätt kan nå er med information mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *